Eurotrip, dag 8 - Rundgång Roma

Dagens Lista!

Dagens Resa: Under jord på Roms Tunnelbana
Dagens Bästa: Vatikanstaten
Dagens Sämsta: Att jag inte hann med och få se insidan av Colosseum
Dagens Jobbigaste: Hjärnan kunde inte längre ta emot nya intryck på samma sätt
Dagens Bild:
image10

Tiden har rullat på i ett nästan alldeles för högt tempo de senaste veckorna. Jag har under den tiden haft en hel del saker för mig, båda roliga saker och saker som jag mer eller mindre varit tvungen att göra och därför har jag inte riktigt hunnit med att hålla upp tempot i bloggen. Det som blivit mest lidande är väl den här reseskildringen där jag inte hunnit med att skriva om de två avslutande dagarna.

Men kvällen till ära har jag dragit på mig nåt slags virus så jag har tiden över för att fortsätta redogörelsen om resan. När jag lämnade er sist befann jag mig i Rom sovandes i en stor säng. Och när jag nu hittat tillbaka hit så börjar den sista hela dagen där vi kunde njuta av semestern. Och dagen skulle tillbringas vid Roms alla hörn och kanter.

Vi började morgonen med att vandra upp för vår breda gata och satte oss ner på Donken för en snabb frukost. Jag spenderade tiden med att fota en duva som skulle picka i sig brödsmulor och lyckades få en riktigt bra bild på den. Men sen va det dags att bege sig under jord till tunnelbanan. Där tog vi den röda linjen västerut för att besöka Vatikanstaden.

När vi kom fram visade sig att det va en hel del folk som styrde stegen i samma riktning. Men det gjorde ju inte så mycket och eftersom solen sken så att huden nästan brände så glassade man gärna runt bland folket. Och jag förstår att folk ville åka hit för visst är det en mäkltig plats på världskartan. Torget utanför den väldiga S:t Peterskyrkan är verkligen gigantiskt. Jag vet inte varför men öppna platser är lite min grej. Kanske därför jag gillar fotbollsplaner. Nej men jag vet inte. Det är en skön känlsa att va mitt på ett stort torg så där. Så vi stod där ett tag och andades in känslan. Lägg därtill att vi befann oss i ett nytt land. Det är inte helt fel.

Men sen tänkte vi röra oss in i kyrkan för att se vad som väntade där och det började med att vi hamnade i kön upp till kupolen. Jag visste inte att man kunde gå upp dit så jag vart i alla fall positivt överraskad. Men det va en bra bit upp kan jag säga. Eftersom kön till hissen ringlade sig överdrivet långt så valde vi trapporna. Jag kommer inte ihåg exakt hur många det va men kanske runt 600 stycken eller nåt. Det tar i benen i alla fall.

Men upp kom vi och visst va det värt varenda trappsteg. Utsikten va ju helt magnifik. Och sikten var lite bättre här än va den va i Paris från Eiffeltornet. Här kunde man verkligen se ut över hela Rom. Man märkte också att det hade börjat samlas en hel del folk nere på torget. Vet inte om det av någon speciell anledning men det var nästan fullt med folk därnere.

Vi vandrade i alla fall ner igen och tog oss en titt på kyrkan. Jag förundras alltid hur detaljerat dom lyckas göra allt. Varenda liten millimeter är ju noggrant målad eller strukturerad för att allt ska se perfekt ut. Och kyrkans storlek går inte att jämföra med något annat. Det finns ju en hel del skillnader i storlek med Eds Kyrka i alla fall, den saken är säker.

Jag tog en snabb sväng inne på nåt litet museum men sen rörde vi oss ut igen. Vi tänkte börja röra oss tillbaka in till Rom men vandrade lite fel i jakten på en tunnelbanestation. Och farsan började känna att hungen smög sig på så vi stannade på nån liten gata och slängde i oss ett mål mat. För min del blev det en snitschel med lite pommes. Inte helt fel nej.

Men vi hittade så småningom vårt underjordiska färdmedel och åkte tillbaka in mot Rom. Den här gången gick vi av ett par stationer tidigare för att knalla genom stan. Det första vi fick se va Spanska Trappan. Detta ställe är ju verkligen känt över hela världen men av någon anledning kändes det som vilken trappa som helst. Men jag tror att det började bli för mycket nu. Hela veckan har man fått uppleva nya platser med en mängd olika intryck. Det började nog sätta sina spår för man kände inte samma entusiasm längre. Nu blev det nästan så att man åkte till platserna för att man "måste", tog ett kort och sen drog vidare.

Men nu har man i alla fall varit där och vi fortsatte promenade genom stan. Vi fick syn på ett ställe som kallades Time Elevator som va en slags 3D-biograf som skulle visa hur Rom såg ut under antiken. Så vi drog in där och fick ladda upp med två animerade filmer som va lite coola. Och filmen om Rom var både intressant och rätt roligt gjord. Så det va ett trevligt sätt att spendera två timmar på.

Sen vandrade vi bort mot Forum Romanum. Det är ju också en rätt speciell plats. Och rätt häftigt att man lyckats bevara ruinerna av en hel stadsdel mitt i stan. Och visst känns det som man andas in historia när man går där bland kullerstenarna och statyerna. Det var faktiskt lite mysigt. Och i ena änden av detta stora museum ligger Collosseum och idag tänkte vi ta oss en titt på insidan. Men det visade sig att det hade stängt ungefär 20 minuter innan vi kom fram till grindarna så där rök den chansen.

Men inte skulle vi sura ihop för det. Vi rörde oss istället tillbaka till hotellrummet för att det ta det lugnt en stund. Vi hade bestämt oss för att inte flänga runt så mycket mer den kvällen. Istället hittade vi en pub längre upp på gatan som skulle visa Inter-Juventus på storbild så det fick bli kvällens mål.

Och kvällen kom och vi intog våra platser på "The Flann O'brien". Farsan beställde in två bira och vi avnjöt en helt okej match. Vi satt där och snackade om lite allt möjligt. Och ju mer jag tänker på det så borde man göra sånt här oftare. Träffas några stycken, ta ett par bira och, snacka lite skit och kolla fotboll. Det är fan avkoppling om något det.

Efter matchens slut så blev det inte att vi gjorde något mer och jag va rätt slutkörd efter dagens vandrande så vi tog oss tillbaka upp på femte våningen till vårt hotellrum och jag slocknade ganska snabbt. Fast inte innan jag hunnit tänka en stund på dagens och veckans äventyr. Nu va det ju liksom slut. Dagen efter väntade hemresan  och jag låg där och försökte sammanfatta resan. Men jag kom inte särskilt långt för natten tog tag i mig och jag somnade in djupt. Ni får veta mer om hemresan och sånt  i det sista inlägget för det blev inte så problemfritt och händelselöst som det kan va.

To be continued...

PEACE!

Kommentarer
Postat av: P-A

Jag gick ut på ballkongen ni ser på bilden och vrålade: Forza Bajen. Då undrade alla: Vem faan e gubben i den vita mössan som står brevid P-A ?

2007-12-07 @ 12:29:45
Postat av: Kvistrum

det är bra när de e bra!
haha kom att tänka på usman och 3d-bion i gbg :)

2007-12-07 @ 12:54:47
Postat av: Flemmy

Håller med om att man borde träffas å kolla fotboll me en kall bira i handen lite oftare.. Får bli bättring på den biten under 2008 :)

2007-12-08 @ 01:39:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback